11 augusti (Av Erik Barr Zeilon) | EM-uppladdning: Oskar Hagström åter i landslaget | Från SVT Sport 2018-04-18.
Oskar Svensson har tydligen opererat foten (Foto: BILDBYRÅN)
| Väntan är över. 6 år efter att Oskar föll nerför stupet i Spanien är han nu tillbaks i blågult igen. Efter en lysande vår där formbeskeden löst av varandra samt ett riktigt bra Oringen där han slutade 7a var landslagsledningen övertygad. Oskar ska till EM. | Oskar Hagström är för många ett nytt namn i klubben men killen där bakom det stora leendet tror jag vi alla känner. Under sitt tidigare alias Oskar Sjöberg har han varit med och skördat framgångar så länge vi kan minnas. Förutom att vara given för att genomföra nyckelinsatser på stafetter har han dessutom en 4:e plats på EM medeldistans 2016 och en 7:e plats på långdistans på EM 2014.
På påskafton under ett landslagsläger i Madrid 2018 föll Oskar ner för en brant vilket resulterade i att ligamenten i foten slets isär och brosket som skyddade ligamenten skadats och Oskar tvingades till opperation. I en intervju med SVT beskrev Oskar det såhär:
“– I fallet hann jag tänka att det här går åt pipan. I landningen måste jag ha hamnat helt fel på foten för det smällde till direkt. Det hela gick väldigt fort och jag borde nog vara glad att jag inte gjorde mig illa mer.”
Trots skadan var han dock försiktigt hoppfull,
“– Prognosen säger minst tio veckor innan jag kan börja springa lite lätt igen. Men det kommer att dröja längre innan det blir aktuellt att springa i skogen. Det är möjligt att jag kan vara tillbaka till SM-tävlingarna i höst.”
Med svaren i hand vet vi att det var ett par väldigt långa 10 veckor. Rättare sagt ett par veckor som snarare blev till år. Från att då vara i sitt livs bästa form precis innan säsongsstart blev det istället aldrig någon säsong det året. Vi spolar framåt 6 år och låter Oskar själv beskriva resan framåt:
-"Vägen därifrån har varit svår, skulle säga att det tog två år innan jag kunde lita på foten igen och våga springa fort i skogen. När jag väl kunde göra det började andra skador komma, det var som att kroppen inte riktigt klarade elitidrott längre. Det blev en otalig mängd muskelbristningar, fotledsstukningar, överbelastade leder osv. Värst blev det under 2021 då jag jag under SM fick en stressfraktur i höften och ett stressödem i ljumsken. Frakturen tog ett halvår att läka men ödemet känner jag av än idag om jag försöker köra längre träningspass. Jag har fått göra många förändringar i träningsupplägget och testa mig fram på nytt vad som funkar. Det kändes som att jag hittade rätt förra året och tror att det är det vi ser resultatet av idag.”
Det blev flera år av att försöka sig fram mellan olika upplägg och att slita sig mellan hopp och förtvivlan. Allting tar tid. Men nånstans belönas den som håller fast vid drömmarna och håller glöden vid liv oavsett hur länge man måste försöka. Tillslut släpper det på riktigt igen. Tillslut kan kroppen träna på som den vill. Glädjen som kommit och gått lyser helt plötsligt starkare än någonsin och saker faller på plats. Att Oskar nu återigen får springa ett internationellt mästerskap är ingen slump. Sex långa år är för lång tid för det. Hade det varit tur så hade han lika gärna varit lottomiljonär vid det här laget. Det rör sig om 6 års beslutsamhet och hårt arbete och om att hitta glädjen i sporten trots motgångar som avlöser varann.
Det är nu bara ett par dagar innan EM drar igång i ett hett och kuperat Ungern. Oskar blev uttagen efter imponerande insatser på Oringen i Oskarshamn där han slutade 7:a totalt och levererade en 5:e och en 6:e plats på de två första etapperna som var uttagningstävlingar till EM. Han beskriver sina vägvinnande förberedelser inför säsongen såhär:
“Det främsta målet med träningen har varit att få en lång kontinuitet utan skador. Nyckeln har varit att hålla varje vecka så lik den förra som möjligt, med små justeringar in mot säsongen. Under vintern blev det mycket fokus på löpträningen. Många pass på löpband då jag upplever att jag lätt skadar mig när det är kallt och halt ute. Det har handlat om ca 10-14 mil löpning i veckan, ca hälften på löpband. Har även kört mycket värmeträning för att belasta kroppen ytterligare. Helt enkelt satt på mig mycket kläder och regnkläder även på inomhuspassen. Lyckades göra ett bra lopp på Göteborgsvarvet (halvmaraton) i varmt väder, tror att det mycket var tack vare värmeträningen på löpband under vintern. Det ska ju bli varmt nu i Ungern så hoppas kunna få en bra effekt av det även här. Under vårsäsongen har jag justerat mer och mer mot orientering. Hade lite svårt att hitta rätt i tekniken inledningsvis, hade nog lite för mycket fokus på det fysiska. Under O-ringen föll dock det mesta på plats. Jag insåg att jag kan lita på min fysiska förmåga och våga sänka farten en aning för att orientera bättre. Hittad ett lugn eller balans i det mentala. Resultaten blev tillräckligt bra för att få göra comeback i landslaget!”
Opperation Csákberény pågår (Foto: Sara Hagström)
Att bli uttagen till EM måste vara ett av säsongens stora mål. Nu när du blivit uttagen, hur går tankarna inför själva mästerskapet?
“Mitt mål är att fortsätta jobba på den mentala inställningen jag hittade under O-ringen. Lita på min fysik, hålla mig lugn i sinnet och fokusera på min egen orientering. Går jag i mål utan större misstag och utan att ha väggat helt kommer jag att vara nöjd. Terrängtypen och klimatet är väldigt annorlunda från hemma. Det är stark kupering och det kan bli upp emot 35 grader varmt. Kalkstensberggrunden gör att det känns lite som ett väldigt kuperat Gotland. Finns till och med raukar och gamla rev på bergssluttningarna. För oss Skandinavier blir det helt klart en utmaning och jag tror inte att man ska underskatta löparna från kontinenten. Så att sätta ett resultatmål är svårt. Skulle helt klart kunna bli lite andra nationer än vanligt högt upp i resultatlistorna. Jag har gjort bra resultat här nere förut, 4:a på EM i Tjeckien och seger på student-VM i just Ungern (båda 2016). Men terrängen här är betydligt tuffare än då. Min erfarenhet säger dock att på mästerskap kan allt hända. Det ska hur som helst bli en väldigt häftig upplevelse. Jag känner mig både stolt och hedrad att få göra ett internationellt mästerskap till, och jag tänker njuta varje sekund av det!”
Det är häftigt, imponerande och inte minst inspirerande för alla i klubben att få se Oskar ta på sig landslagsdressen igen och vi kommer alla att sitta bänkade när det är dags. Förutom att bevittna Oskars Come-back i blågult finns det flera andra anledningar att sitta bänkad under EM. De anledningarna heter:
Albin Ridefelt (SWE) Johanna Ridefelt (SWE) Jannis Bonek (AUT) Johanna Trummer (AUT) Miloš Nykodym (CZE) Rasmus Møller Jess (DEN) Ida Øbro (DEN) Lucas Basset (FRA) Anton Silier (DEU) Csaba Gösswein (HUN) Ruairi Short (IRL) Rotem Yasur (ISR) Nitsan Yasur (ISR) Maddalena de Biasi (ITA) Zefa Faavae (NZL) Kaia Jørgensen (NZL) Pia Young-Vik (NOR) Reto Egger (SUI)
Program EOC 2024:
16/8 Fredag: Medeldistans, kval 17/8 Lördag: Medeldistans, final 18/8 Söndag: Långdistans 20/8 Tisdag: Stafett |
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5850 Artikeln har visats 553 gånger
|
|
|
|
Sök information... OK Linné i sociala medier
|