OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
9 januari 2017 (Av Helena Grennberg)
2017 är igång!
Juniorernas pepparkakshus 2016: Minnen från 2016 och mot nya mål
Juniorernas pepparkakshus 2016: Minnen från 2016 och mot nya mål (Foto: Britt-Marie Bengtsson)

Halvvägs mellan framåtsyftande höstmöte och utvärderande årsmöte försöker tf ordförande sammanfatta 2016 med sikte mot 2017 och framåt.
Nu i januari pågår både 2016 och 2017. Det nya året introducerades vid höstmötet i oktober och påbörjades vid Vinterträningspremiären för en månad sedan. Det gamla året lever formellt till årsmötet i februari innan det arkiveras. Vad kommer vi att minnas från Linnéåret 2016?

Vi är en stor klubb med både spets och bredd, på flera sätt.
Mästerskapsdeltagande: Linnélöpare från sju nationer fanns med på VM i Strömstad och några ytterligare vid Student-VM och EM.
Med dagens teknik har orientering blivit spännande att följa som åskådare. Alla kanske inte ser grejen med GPS-maskar men betydligt fler kan uppskatta en välproducerad TV-sändning med kunniga kommentatorer (SVTs Jacob Hård + Mats Troeng är en strålande kombination). Extra spännande är det naturligtvis att följa våra löpare. Fina resultat har det också blivit, medaljer för Martin Fredholm i preo ( EM-stafettsilver och VM-guld), för Rassmus Andersson och Oskar Sjöberg (två guld vardera vid Student-VM). Vid WMOC tog Annika Björk sprintguld och långdistanssilver, hon följde upp det med ett sprintveteran-SM guld lite i hemlighet. Nytillskottet Johanna Öberg bärgade JVM-medalj innan hon i ny Linnetröja tog hem D20 i Oringen, tog D20-laget till en 5:e plats på stafett SM och blev välförtjänt utsedd till årets junior.
Övriga SM-tävlingar har också varit spännande att följa. Summeringen totalt 7 medaljer däribland guld till Albin Ridefelt (ultralång och medel), Rassmus Andersson (lång) och Johanna Öberg (lång D20) är imponerande!
Fler SM-Artiklar: Natt-SM, Sprint-SM, Ultralång-SM Lång-SM och Lång-SM längre, Medel-SM.
Löpare, alla kategorier: OK Linné är en storklubb med aktiva löpare i alla åldrar vilket märks i tävlingsstatistiken. Vi var 223 deltagare på medel-DM, ca 1/3 av alla deltagare, vi hade återigen sex lag, 150 löpare på 25-manna, 18 ungdomslag med 118 löpare i Upplandscupen och under året har minst 207 ungdomar (dvs upp till 16 år) gjort minst en tävlingsstart.
Fler DM-artiklar: Sprint-DM, Läng-DM, Stafett-DM

Att vi är många märks även på träning. En tisdag i början av april fanns nybörjarkurs, ungdomar fortsättare, bredd, junior och senior vid KG. Cykelparkeringen var överfull, bägge bilparkeringarna fulla liksom vägkanterna i närområdet. Jag vet inte hur många liter saft som tisdagsvärdarna serverade! Det var en fin kväll med glada Linnéare och trevliga och nyfikna "vanliga" Norbyinnevånare. Vi har bra grannar!
Även tisdagar i oktober, då skidsektionen arrangerar terrängserien för ungdomar är välbesökta. Första tillfället i höstas deltog 212 ungdomar mellan 2 och 16 år!
Förutom omfattande träningsverksamhet (kompletterat med individuella initiativ på klotterplank och träningsbank) är vi tävlingsarrangörer med gott rykte samt ansvarar för Uppsalas Hittaut. ASEK, den grupp som planerar våra arrangemang, har sedan länge de stora dragen för 2017 och även 2018 klara, men för att det ska fungera bra behöver vi alla hjälpas åt. "Funktionärsanmälan" är inte för inte en av våra anmälningsfunktioner. Det finns uppgifter av alla slag, de flesta kräver ingen avancerad orienteringskunskap. Och vi ska inte glömma att vi 2020 tillsammans med några andra Upplandsklubbar ska genomföra O-ringen 5-dagars i Uppsala.

Även om vi redan är många vill vi välkomna fler till klubben. Våra nybörjarkurser för barn och ungdomar som går varje vår blir snabbt mer än fulltecknade, och glädjande många väljer att fortsätta. Vi skulle kunna ta emot fler om vi hade fler ledare.
2016 gavs även två uppskattade intensivkurser för vuxna. Nästa tillfälle, 31/3-2/4 öppnar för anmälan i februari. Även här kommer det att behövas ledare, tveka inte att anmäla dig som frivillig!
Vi får även tillskott i form av etablerade löpare som väljer att springa med oss, kortare eller längre tid. ESEK (gruppen för juniorer och seniora löpare med elitfokus) har under hösten både skapat en ny organisation och behandlat förfrågningar från löpare som vill komma till oss. Några av dem har redan presenterats med intervjuer: Lucas Basset, Julia Olsson, Johanna Öberg, Vincent Coupat, Miloš Nykodým, Intervjuer med Joey Hadorn, Simon Dubach och Ken Peeters kommer framöver.
Vi har inte bara inflöde utan även löpare som lämnar oss. Catherine Taylor flyttade till Stockholm tidigt i höstas och kommer att representera OK Södertörn 2017. Även Rasa Ptasekaite bor i Stockholm och meddelade i höstas på planket att hon kommer att byta klubb. Tack Cat, Rasa och övriga "flyttare" för allt ni bidragit med, och lycka till i era nya klubbar!

Vad kommer er tf ordförande minnas bäst från 2016?

10mila i Falun med ungdomarna? Troligen. D.o, egen insats? Absolut! Jag kommer aldrig mer tänka att någon borde ta i lite mer upp från Lugnet (och jag planerar lite mer backträning i vinter, för att platsa i ett eventuellt mer seniort damlag i Partille). Resten av 10mila? Hann jag inte riktigt uppleva. Jukola, hemifrån soffan? Riktigt häftigt att Janne kom in i ledning, Annika Bj bra expertkommentator. Men det är inte samma som att ha varit på plats.
U10mila utanför Tibro? En fin upplevelse. Mycket trevligare än den utanför ett regnigt Skövde i början av 80-talet efter många timmar på tåg från Luleå och så lika lång resa tillbaka (måste kolla om OK Renen har fortsatt att skicka lag).
Allt som läggs på kartplanket? Javisst! Särskilt de som våga lägga ut även när det inte gått perfekt. Tänker bl.a. på Albin Ridefelts första försök med sytrådssmal nattkorridor och alla andra fantastiska varianter av Lunsen, Nåsten mm. Även lopp från andra länder är intressanta, leta t.ex. rätt på Pia Ocvirks Venedigsprint från i november. Jätteintressant!

Mest nöjd/stolt över? Kanske att jag, som numera helst utmanar mig själv på Ö7 eller Ö8 och avskyr startsträcka gjorde två starter i individuell tävlingsklass och en riktigt bra startsträcka på Rånässtafetten. Stressigt men roligt! (Nästa år ska jag bestämma mig lite mer i förväg så jag slipper betala efteranmälningsavgift). På ett mer övergripande plan är det att jag genom arbete i styrelsen under två år, särskilt de senaste två månaderna som tf ordförande, fått ännu djupare insikter i det fantastiska gemensamma och helt ideella arbetet som bygger verksamheten i en av Sveriges bästa orienteringsklubbar. Alla behövs, så när en tävlingsledare eller ungdomsledare frågar om du kan ställa upp, eller när valberedningen ringer: Svara positivt!

Dags att runda av denna mellankrönika -- vi är mellan säsonger och mellan valda ordförande.
Vinjettbilden visar juniorernas pepparkakshus anno 2016. Det som tillverkades 2015 föreställde Lugnets skidstadion vid 10mila 2016. 2016 års skapelse tolkar jag som både utvärderande och visionärt. På vilket sätt? Varken akterflagga eller styrbordssida syns på bilden. Ledtråd finns i ett de tolv facebook-inläggen "Händer 2017" som vi numera kan nå direkt från hemsidan.

2017 är igång. Njut av vinterträningen, snart är det vår!

Helena

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4573

Artikeln har visats 3646 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut