OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
14 oktober 2013 (Av Henrik Boström)
Krönika: världens bästa klubb
När året började stack Linné ut hakan. I vår uppdragsplan för år 2013 hette det:

”Anno 2013 är året då Linné börjar vinna!”
Henrik Boström
Bakom frasen fanns ett underbyggt resonemang baserat på Linnés tio år med erfarenhet av elitverksamhet. Fullträffar genom åren hade förekommit på SM i stafett. Svårare hade det däremot varit på övriga stora stafetter: 10MILA, Jukola/Venla och 25-manna. Vi blev inte sällan ”bästa svenska klubb” på dessa stafetter, men hade aldrig fått kliva överst på prispallen. Vi hade däremot nått pallen åtskilliga gånger. Vi hade också varit riktigt nära att vinna flera gånger:

- Vi har varit först på Jukolas sistasträcka bara några få kilometer från mål. Vi slutade tvåa
- Vi har varit först vid sista kontrollen på Venla. Vi slutade som felstämplade (sträckan innan)
- Vi har varit först på väg mot tredje sista kontrollen på 25-manna. Vi slutade tvåa

Nära skjuter ingen hare
Det har varit nära. Mycket nära. Vi hade vunnit. OM. Om inte. Men dessa OM har lärt oss mycket över tio år. Att jämföra hur 2013 års stafetter har planerats och genomförts mot år 2002 är som dag och natt. Vi har idag en proffsig organisation som kan orientering och stafett. Det är inte frågan om vilka tältplatser vi har som diskuteras på lagsamlingarna längre, inte heller taktiken. Det är redan klart. Det som samlingarna idag tillför är peppning. En sista avstämning. Den senaste informationen. Och som på 25-manna, att informera löpare om att de inte behöver ta med eget nagellacksborttagningsmedel för de krigsmålade röda och blå naglarna. Lagledarna har med sig även det. Naturligtvis har de med sig allt annat också, som SI-pinnar, extra kompasser, saxar, linser, speglar, skosnören, tejp etc. Varje lag har minst två lagledare. Utöver resurspersoner vid klubbtälten, ledare vid incheckning, vid växelplanket etc. Det är med denna erfarenhet och kunskap över tio år, i högt och lågt, som vi gick in mot 2013.

Vi var redo
Vi kände inför år 2013 att vi var redo. Vi skulle nu börja vinna. Klubbens 19 (!) sektioner och kommittéer fick uppdraget att kraftsamla och fokusera. Vi skulle nu dra nytta av all kunskap och den kompetens vi samlat på oss. Allt för att få kliva överst på prispallen innan året var slut. Hur vi tänkte då finns att läsa i krönikan precis innan jul: Julkrönika - nästa år vinner vi!

Bredden var med
Inför år 2013 startades även breddsektionen upp. Linné hade tidigare haft en junior & seniorsektion och en ungdomssektion. Idag har vi en ungdomssektion (USEK), en elitsektion (ESEK) och en breddsektion (BSEK). Målet för BSEK var gjutet i sten: 2013 ska vi ha sex 25-mannalag på startlinjen. Jag funderade på detta på arenan i helgen, och som ett exempel på denna manifestation i bredd så mönstrade vi under sträcka 2 och 3 på årets 25-manna hela 30 (!) damseniorer. Imponerande! Men så hade vi också fem lag topp-50 på Venla.

Målsättningen befästes
Ett steg i att nå målsättningen att vinna är att våga stå upp för den. Det hölls tal på Linnégalan 2012 där syftet var att väcka var och en, och att alla skulle inse att det inte är någon annan än de själva som ska göra det under vintern. Målet att vinna basunerades ut både en och tre gånger den kvällen. Och vi fortsatte. Styrelsen lät kort därefter trycka en helsida i Uppsala Nya tidning (UNT) med frasen – ”år 2013 är året Linné börjar vinna”. Med helsidan i UNT tryckt fanns ingen återvändo. Vi hade lovat oss själva på Linnégalan, andra och våra sponsorer i UNT, att vi skulle göra allt vi kunde för att kliva överst på prispallen under året. Att sätta ett mål och uttala det är ett väldigt viktigt steg.

En tuff start
Men det hela började knackigt år 2013. Vi drabbades av många skador under vintern och ett klubbyte pga flytt. Vi gjorde faktiskt vårt sämsta 10MILA på många, många år. Herrarna var utanför topp femton och damerna blev diskade. Allt annat var dock på plats – vi var världens bästa klubb på många sätt. Organisationen var tipp-topp: det var topptält, med klubbgårdens soffgrupp uppställt, kylskåp, egna elaggregat, egen live-streamad TV-sändning i tälten, massös, lagledare dygnet runt etc. Sektionerna hade gjort allt rätt. Flytet var dock inte på plats i stafetten, för löparna. Vi kan skylla på otur, vi kan säga OM. Men som den elitklubb vi är vet vi att en väl förberedd klubb också har ”turen på sin sida”. Vad saknade vi?

Truppen behövdes köras in
Inget. Jo, en sak. Lugnet. Vi var så ivriga att vinna att vi för en stund tappat bort oss. Också det en lärdom. Ett annat faktum var att de båda förstalagen till stor del bestod av nya löpare. De mer rutinerade hade fallit ifrån av olika skäl. Den nya truppen behövde ”köras in”.

Jukola/Venla gick bättre. Det blev en pallplats på damsidan. Vår bästa placering någonsin på Venla och en placering med mersmak. Här fick vi också in ytterligare fyra lag (!) topp-50. Det måste vara ett världsrekord i sig. På herrsidan var vi uppe och nosade i täten. Vi låg i absoluta täten efter fem sträckor. De nya lärde sig. Mycket. De nya hade också fått testa på hetluften nu. Två gånger. För det är skillnad att träna och tävla när det verkligen gäller. Fråga bara Oskar Sjöberg om stressnivån på den sista sträckan på SM-stafetten.

Vi har kul
Att gå för att vinna och att samtidigt, samma år, byta ut stora delar av truppen är tufft. Men vi gjorde det. Truppen är nu intrimmad och tryggheten, lugnet finns där. De vet att de räcker till. De kan springa med självförtroende. Jag tror inte Oskar Sjöberg för en sekund tvivlade att han kunde gå med Olav Lundanes i helgen. Inte en sekund. Lugnet, självförtroende är där. Vi har kul!

Att ha kul tar oss tillbaka till bredden. Breddsektionen har gått från noll till hundra i år. Vi var bäst på 25-manna och vi var störst. Vi hade sex lag! Och sex lag kom runt. Det är minst lika kul som segern. I synnerhet då vi vet att målet 2014 är sju lag och målet 2015 är åtta lag. Att ha kul och att bygga ungdom, elit och bredd – det är Linné. Det är vår klubb! Tack Håkan Hellström och Lena Nilsson som visade att det går att uppfylla målsättningar med tydliga mål, framförhållning och ett härligt engagemang.

Hela klubbens seger
På 25-manna i helgen kunde vi kombinera en klubb med erfarenhet, rutin och kompetens med löpare som har ett lugn och självförtroende. Samtidigt har USEK:s verksamhet gjort det möjligt för oss att sätta fyra ungdomar/yngre löpare på sträcka fyra i förstalaget. Det var väldigt kul att se Sandra Boström (14 år), Daniel Rönnqvist (14 år), Fredrika von Essen (17 år) och Olle Grywenz (14 år) axla den fjärde sträckan i ledning från start till mål. Dameliten på sträcka tre växlade ut ungdomen/framtiden och herreliten på sträcka fem tog över. Det är 25-manna det! Och att äntligen få den där segern, tillsammans, är en nyckel i sig för framtiden. Men Ulrik Imberg kan nog intyga att stundens hetta kan få den mest rutinerade att stressa till det. För att inte tala om Annika Billstam och hennes avslutning. Här vet jag dock inte om det var hon eller de 149 andra Linnélöparna och de ytterligare ca 20 ledarna på plats som var mest stressade. Annika visade dock att hon är bäst när det gäller. Nu är det bock i kanten på 25-manna. Tack lagledarna för lag ett, Åsa Ridefelt och Karna Thorsson. Det gjorde ni bra!

År 2014 fortsätter vi ha kul
År 2014 börjar jakten på de sista fyra bockarna. Vi saknar seger i de två huvudklasserna på 10MILA och på Jukola respektive Venla. År 2014 ska vi fortsätta vinna. Steg ett för 2014 är taget. Klubbens mål är satt och kommunicerat. Vilka är med?

Målen för 2014 formas nu
Tack Linné! Vi har efter tio års hårt arbete ÄNTLIGEN fått full utdelning. Njut! Efter Smålandskavlen och lite vila börjar vi fokusera på 2014. Där är Linnégalan (23 november) med Linnés Jerringpris och vinterträningspremiären (första tisdagen i december) de första två milstolparna. Men allra först ut är Höstmötet den 28 oktober. Då ska mycket för år 2014 beslutas. Eller vad sägs om budget, inriktningsmål och målsättning. Ska vi ha sju lag på 25-manna som den långsiktiga planen sagt? Hur ska vår arrangemangsplan för 2014 se ut? Hur mycket pengar ska USEK, ESEK respektive BSEK få? Detta bestämmer vi tillsammans.

Världens bästa klubb är vi tillsammans.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3733

Artikeln har visats 4274 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut