OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
25 juni 2013 (Av Henrik Boström)
Sommarkrönika!
Det som slår mig mest när jag ska skriva en krönika för Linné är hur lätt det är att finna ämnen. Jag får alltid fundera en stund och välja ut de fem främsta. Det är inte alltid lätt. Denna gång fastnade jag för damerna fantastiska bredd, herrarnas generationsväxling, världens största klubb på 25-manna, Uppsala Idrottscenter och de stundande JVM- och VM-tävlingarna. Detta blir en lång men trevlig läsning! Varför så långt? Jo, det händer mycket i en klubb som Linné och jag anser att det är bättre att alla får chansen att hänga med i allt än att jag filtrerar för mycket. Samtidigt uppmanar jag till frågor. Maila mig! Ring mig! Ta ett snack på en träning eller tävling. Eller för den delen, skriv på klotterplanket. Öppenhet är ett av våra ledord och ska inte vara ett ord bara på pappret!
Henrik Boström
Damernas fantastiska bredd
Det går att argumentera om Linné är den bästa damklubben i världen. Vi kom trea på världens största stafett Venla. Lag som Pan Århus och Halden samt några till kan nog tycka att de är lika bra eller bättre. Oavsett så är Linné i världstoppen på damsidan. Vi kom trea! Att stå på pallen i Venla är stort. Det är Linnés bästa placering någonsin. Vilka tjejer vi har i Catherine Taylor, Inga Kazlauskaite, Lina Bäckström och Annika Billstam.

Samtidigt imponeras jag av dambredden! I Venla startade över 1000 lag. Det är en galen siffra. Linné ställde sex lag på startlinjen á fyra damer. Vårt sjättelag slutade på 132:a plats! Våra fem första lag slutade alla topp 50! Wow! Wow är ett ord jag sällan använder i text, men här känns det befogat.

Övriga klubbar tillsammans mäktade med att få in sex andralag topp 50. Jag betonar: ”andralag”... Linné fick in sitt tredje-, fjärde- och femtelag också. Att vi sedan har ett sjättelag på 132:a plats. Ja du, det ger oss tjugofyra tjejer värda en stor applåd:

Lag 2, 29:e plats: Elisa Elstner, Rebecka Olsson, Emily Kemp och Rasa Ptasekaite
Lag 3, 34:e plats: Kristina Roberto, Elin Karlsson, Hilda Forsgren och Hanna Axelsson-Meyersson
Lag 4, 49:e palts: Samantha Saeger, Lisa Rönnols, Sofie Johansson och Rebecka Lindberg
Lag 5, 39:e plats: Claire Sandevoir, Lisa Carlsson, Lovisa Larsson och Ursula Kadan
Lag 6, 132:a plats: Kate Morrison, Anna Linde, Sara Lundsten, Fredrika von Essen

Ni är fantastiska!

Herrarnas generationsväxling
På herrsidan har vi genomfört en generationsväxling under 2013. Tanken var kanske inte att grabbar som Oskar Sjöberg, Albin Ridefelt, Rassmus Andersson och Niklas Aldén skulle behöva kliva in fullt så mycket som de nu fått göra redan 2013. Men så blev det. Det beror på skador i en eller annan omfattning på tunga löpare som Henrik Löfås, Mats Troeng och Tomas Stenström. Lägg till det att Mattias Millinger lämnat inför säsongen. Resultatet blev att ungtupparna fick kliva fram redan i år. Och som de har gjort det!

På Jukola gick Linné upp i ledning på sträcka fyra då Rassmus tagit över taktpinnen. En stabil, men enligt mig också förväntat bra inledning av Henrik Löfås, Jan Troeng och Albin Ridefelt bäddade för det. Lite av en revansch från 10MILA på den fronten kan tyckas.

Laget vi ställde på benen på Jukola är ungt och lovande. Snittåldern är 26. Laget saknade då Niklas Aldén som skulle dragit ner åldern något mer. Lägg till det Matt Ogden som springer för oss nästa år och vi har som elitklubb på herrsidan klarat en generationsväxling.

Linné som elitklubb såg sitt ljus 2002. Nu, elva år senare börjar gårdagens stora stjärnor bli utmanade av de kommande. För resultatens skull kanske det gick lite väl fort inför 2013, men vi har å andra sidan skaffat oss all erfarenhet vi behöver för 2014. Med lite uppbackning av det äldre gardet har vi ett grymt lag. Vi har också klarat en generationsväxling som elitklubb. Starkt! Jag spår att herrarna får samma utveckling 2014 som damerna fått i år…

Och vi behöver inte vänta till 2014 heller. Vi har t ex 25-manna redan i höst! Med våra herrar och damer väl avklarade i denna krönika svänger vi fokus mot bredden.

Världens största klubb på 25-manna
Linné är Sveriges största orienteringsklubb. Ni får ursäkta min okunskap, men jag vet inte storleken på klubbar i Norge och Finland. Inte i andra delar av världen heller. Kanske är Linné rent av världens största orienteringsklubb? Värt att kolla upp.

Hur som helst så ljuger inte rubriken – vi är världens största klubb på 25-manna. I år ställer vi sex lag på benen! Det blir 150 medlemmar som ska stämpla ca 2000 gånger innan tävlingen är över. Vilken breddmanifestation! Och skulle vi inte vara störst med sex lag i år så är målet sju lag 2014 och åtta lag 2015. Få se om några andra klubbar antar utmaningen.

Håkan Hellström i styrelsen håller taktpinnen för bredden och för deras talan på styrelsemötena. Jag är inte speciellt lättimponerad när det kommer till arbetslivet. Håkan har imponerat på mig! Den plan han lagt och de ambitioner som finns där verkligen pyr glädje, engagemang och breddsatsning. Breddsektionen är ny för oss som klubb. Vi har tidigare, nu kommer en historielektion, haft en ”Junior & seniorkommitté” och en ”Ungdomssektion”. Idag har vi istället tre sektioner: ”Elitsektionen”, ”Ungdomssektionen” och ”Breddsektionen”. Det är en i raden av de förändringar vi gjort senaste två åren. Just Breddsektionen hoppas jag personligen mycket på!

Likt en gammal militär, som en känd Linnéprofil uttryckte det, gillar jag förkortningar. Tydligen sammanflätas här managementskolan och det militära på ett förnämligt sätt. Ser du någon gång framöver förkortningarna ESEK, USEK och BSEK så ska du genast tänka på just dessa tre sektioner.

Det är för övrigt just dessa tre sektioner som delar in klubbens medlemmar när det gäller klassisk orientering (s.k. ”fotorientering”). Utöver detta har vi två sektioner till: ”Skidsektionen” och ”Pre-O-sektionen”. Vad de gör framgår med all tydlighet. Tillsammans står dessa fem sektioner för vår träning- och tävlingsverksamhet. Men inte riktigt från och med i höst.

Styrelsen har under våren på mandat från årsmötet 2013 jobbat fram ett helt nytt koncept för hösten 2013: Uppsala Idrottscentrum. Här kan vi snacka storsatsning!

Uppsala Idrottscenter
Om Linné under 2012 främst justerade organisationen och sanerade ekonomin för att bädda för framtiden så bjuder 2013 på helt andra tongångar. Nu satsar vi!

Uppsala Idrottscentrum med inriktning orientering är en stor satsning! Likt den managementskola jag gått har satsningen fått akronymen UIC. Vad är nu UIC? Perspektiven på satsningen är flera. Här kommer jag fokusera på Linnés perspektiv.

UIC ska bedriva orienteringsverksamhet över de tre skolformerna: högstadie (OLHÖ), gymnasie (OLGY) och universitet (OLUN) i Uppsala med ambitionen att utveckla studenterna i orientering oavsett ambitionsnivå eller ingående nivå.

Linné startar UIC för att skapa en orienteringsmiljö av världsklass i Uppsala för alla ambitionsnivåer, från motionär till elit. UIC ska ge alla en möjlighet att utvecklas oavsett nuvarande nivå eller ambitionsnivå.

För bredden är det huvudsakliga syftet med UIC att ”större kullar” ungdomar tar sig genom åren ca 12-27 år och stannar kvar i sporten. Vi vet att detta historiskt har varit svårt, i synnerhet i mindre Upplandsklubbar. Genom att skapa en stark gemensam miljö för orientering hoppas vi att vi funnit en väg för att behålla fler orienterande ungdomar i sporten oavsett klubbtillhörighet.

UIC ska även ge utökade möjligheter för de mest satsande ungdomarna. Här hoppas vi att miljön erbjuder möjligheter att utveckla morgondagens stjärnor givet ett stöd i allt från tränare till tester.

UIC i korthet:
- UIC ska vara öppet för alla som vill utvecklas inom orientering från ca 12-27 år oavsett ambitionsnivå eller klubbtillhörighet för samtliga tre skolformer
- För skolformerna OLGY och OLUN ska det finnas en elitdel om ca 50 elitsatsande studenter; 30 stycken på OLGY Elit och 20 stycken på OLUN Elit. Här praktiseras antagning
- För OLHÖ och OLGY gäller ”inga övergångar” av elever till någon ledares klubb. Det ska inte spela någon roll vilken klubb eleven springer för utan verksamheten ska helt titta på individen och ledaren ska helt åsidosätta sin egen och elevens klubbtillhörighet

UIC är en arbetsgrupp i Linné. En arbetsgrupp kan enligt våra stadgar antingen vara en sektion eller en kommitté. Vilket beror på arbetsgruppens omfattning och långsiktighet. UIC är en långsiktig satsning så UIC är en sektion i Linné.

UIC kommer att ledas av en verksamhetschef. Verksamhetschefen utses av styrelsen och väljer själv att anställa/konsultera de personer som behövs för att bedriva verksamheten. Verksamhetschef år ett är Anders Boström. Han har i sin tur anställt två tränare: Joel Sjölander (40 %) för OLGY och Gunilla Svärd (50 %) för OLGY och OLUN. Ytterligare tränare är tilltänka och på väg in att kontrakteras: Lukas Peterson (12 %) för OLGY och Catherine Taylor (10 %) för OLHÖ. Anders kommer förmodligen också kontraktera Amelie Fondell (19 %) för att starta och definiera OLUN. Från kommunen och försörjningsstöd (”Navet”) tar vi även av allt att döma in Ursula Rupprecht (100 %). Anders själv kontrakteras av styrelsen på 9 %. Utöver detta finns det två koordineringstjänster för ESEK och BSEK som förmodligen tas av Johan Hamelius (1 %) respektive Håkan Hellström (1 %). Koordineringen med USEK tar Anders själv hand om. Sist men inte minst är det tänkt att Mats Troeng (7 %) kontrakteras för teknik.

Linné som klubb ska sedan göra ca 80 % av en heltid i ideellt jobb. Mycket blir det tänker ni säkert? Och det är det. Det har varit lite av ett hästjobb för styrelsen att starta upp UIC. Men nu är vi där. De huvudsakliga avtalen är på plats och verksamheten ser sin start den 12 augusti 2013. En stor satsning för orienteringen i Uppsala och Uppland! Här hjälper Linné verkligen de mindre klubbarna på ett förnämligt sätt.

Jag avslutar med ”hur vi ska orka med 80 % av en heltid i ideellt jobb”? Lugn kära medlem! Detta är väl balanserat. Jag säger inte att det är lite jobb. Jag säger inte att det kommer gå smärtfritt. Att köra in en ny verksamhet med 10 anställda/kontrakterade personer, över 1400 ideella timmar och ca 50 elever kommer att ta tid. Men vi har bäddat väl!

Tanken i korthet: våra tre huvudsakliga sektioner (där 98 % av våra medlemmar hör hemma) är ESEK, BSEK och USEK. Lägg till det UIC. UIC kommer vara navet för dessa tre sektioner framöver när det kommer till träningar. Det blir Anders Boström som verksamhetschef som kommer föra taktpinnen och agera spindeln i nätet. Tillsammans med koordinatorerna för de tre sektionerna och de anställda tränarna bildar de en ledningsgrupp som kommer träffas var sjätte vecka för att planera vår verksamhet. Vi kommer att få en struktur och en stabilitet i verksamheten vi inte haft förut. Vi kommer också utnyttja klubben på bästa möjliga sätt. Idag drar vi inte riktigt nytta av varandra, även om det blivit bättre. Jag tänker då på alla träningar. Vi kan en och samma kväll ha tre olika träningar uthängda i tre olika skogar. Tanken med Anders roll i UIC är att med hjälp av koordinatorerna och tränarna fläta ihop detta. Trots att Linné ska göra 80 % ideellt jobb i UIC så kommer det hela sammantaget från ett klubbperspektiv, i alla fall på sikt, förmodligen inte kännas så. Men mycket återstår att se i praktiken. I teorin ser det bra ut!

Och i bakhuvudet ska vi alla ha syftet med UIC med oss: att skapa en orienteringsmiljö av världsklass i Uppsala för alla ambitionsnivåer, från motionär till elit. UIC ska ge alla en möjlighet att utvecklas oavsett nuvarande nivå eller ambitionsnivå.

För det anser i alla fall jag att det är värt att engagera sig lite extra! Sedan har styrelsen i god ordningen hållit koll på de ekonomiska beräkningarna. Vi går starka ur allt detta. Men i en satsning som detta får ekonomin ändå ses som en bisak.

De stundande JVM- och VM-tävlingarna
Krönikan är väldigt lång redan nu. Så jag får avsluta kort. Vi har löpare på JVM och VM. Förstås! Både svenska landslagslöpare och löpare från andra länders landslag. Vår stora fixstjärna är Annika Billstam. Hon radade upp medaljer senast VM begav sig för knappt ett år sedan. Nu är hennes stora mål nära igen. I juli smäller det. Formen verkar mycket god så här från publikplats. Vi önskar härmed henne och alla andra VM-löpare lycka till!

En utförligare rapport från VM kommer när vi har resultaten. Spännande!

Slutord
Tack så mycket för att ni tog er tid och läsa allt. Det är ju du som läser detta som är Linné. Du kan vara den nya medlemmen som precis kommit in i glädjen. Vi har här t ex familjen Gunneriusson Karlström. Jag vet att Märit här om veckan satt i klubbgården och ledde arbetet om hur vi ska jobba med aktivitetsstöd framöver. Du kan vara den rutinerade medlemmen som t ex Per-Urban ”Ubbe” Bengtsson som jag här om veckan såg meka med klubbens gräsklippare. Du kan vara Tomas Stenström som här om veckan stod inför Uppsalas politiker på nämnd och presenterade Hittaut.nu. Du kan vara Helene Nilsson som jag för någon helg sedan träffade printandes kartor i klubbgården inför en ungdomsträning. Listan kan göras ofantligt lång! Det är vi som är Linné. Sträck på dig och känn att vi gör det bra.

Trevlig sommar Linnéare! Vi ses på sommartävlingar, träningar eller om inte annat i höst!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3606

Artikeln har visats 4007 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut