OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
1 mars 2003 (Av Henrik Boström)
En man med många järn i elden
Folke Boström är en av klubbens viktiga kuggar. Han var OK Linnés förste ordförande och sitter nu i styrelsen samt sponsorsgruppen. Folke är en man med många järn i elden och med ett brinnande intresse för gamla hus och deras historia. Läs mer om Folke, Sveriges sista person att köra upp i vänstertrafik, i hemsidans sjunde intervju!
Folke på årsmötet 2003
Folke på årsmötet 2003 (Foto: Hanna Åsander)
Hej Folke!
Då drar vi igång med frågorna. Du har nyligen bytt jobb. Numera är du kommunpamp i Knivsta om jag förstått det hela rätt. Trivs du på det nya jobbet? Är L-100 på dig för ett klubbyte? Vad saknade Knivsta kommun som du hade att erbjuda?

- Jag började 8 januari så det är lite tidigt att uttala sig om läget redan nu men det verkar intressant. Oerhört mycket att göra och många frågor som är ganska nya för mig.
Inga värvningsförsök så här långt. L-100 räknar nog med att prislappen överstiger deras budget för elitsatsningen. Lennart Holme (H55:a från L-100) jobbar ju här som stadsarkitekt så det finns kopplingar till orienteringen.
Knivsta blev ju egen kommun (Sveriges 289:e) vid årsskiftet så man bygger upp en egen organisation och funktioner som man förut utnyttjade i Uppsala kommun. Jag är fastighetsansvarig och är i princip själv på fastighetssidan. Jag fungerar som förvaltare mm och skall bl a lägga upp ett planerat underhåll på fastigheterna Jag får alltså arbeta med hela byggnaden, såväl själva "skalet" som installationerna. Den här första tiden har jag sysslat med frågor om nycklar, hyreskontrakt, radonproblem, larm, brandbesiktningar, entreprenader mm mm. Frågor som kommer är ex hantering av byggsamråd, energirådgivning mm. Verkar det kul? För egen del hoppas jag det.


Du var ju OK Fyrismalms ordförande och en av de drivande i och med bildandet av OK Linné tillsammans med IK Fyris 1995. Hur blev utfallet tycker du? Blev det som du tänkt dig? Hur ser du på sammanslagningen idag? Var det bra för orienteringen i Uppsala? I Sverige?
- Utfallet har blivit mycket bra och ganska precis som jag hade hoppats och tänkt, åtminstone om man ser på förra årets resultat tävlingsmässigt. Idag ser jag sammanslagningen som ganska nödvändig för att kunna bedriva en elitverksamhet i Uppsala. Hade vi inte bildat Linné så tror jag att vi i Fyrismalm hade varit en bra breddklubb men utan att placera oss ex bland de 100 bästa på 10-mila. Antingen hade Thor tagit över all elitverksamhet eller så hade ingen av Uppsalaklubbarna varit särskilt bra.
Jag tycker att dagens situation med två starka klubbar som Thor och Linné i Uppsala är ganska perfekt. Om man ser till orienteringsverksamheten i hela Sverige så är det kanske synd att en del småklubbar försvinner men å andra sida så vill ju de som vill satsa ha ett bra lag omkring sig. Jag tror att man måste se till dagens situation och "se sanningen i vitögat".
Det gäller att framställa orienteringen som en tuff och hård tävlingsidrott för dagens ungdomar. Det där tillrättalagda "blåbärsplockandet med en karta i handen tillsamman med mamma"- stuket kan kanske passa i vissa sammanhang men lockar förmodligen inte dagens tävlingssugna ungdomar att börja med en "töntsport" som orienteringen kan framställas som ibland.


Du understryker min bild av att du var rätt man i Fyrismalms ledning i samband med sammanslagningen. Så många kloka ord på en gång var det länge sedan jag läste. Du är även idag med bland de styrande, nu som styrelsemedlem i Linné. Utöver det sitter du även i ledningen i sponsorsgruppen. Hur hinner du med allt? För att spinna vidare på sponsorerna, så är sponsorer ett mycket viktigt kapitel i dagens idrott och samhälle. Kort och gott så kostar allting pengar. Hur ser du på sponsorsbiten ur Linnés perspektiv? Du driver själv in en betydande del av Linnés sponsorspengar. Jobbar de andra för lite? Eller sitter du på en gynnsam position i samhället? Vad krävs för att vi andra ska nå lika långt?
- Hur man hinner med allting är i stort en prioriteringsfråga. Är det något som driver en så har man ofta denna sak i tankarna även när man sysslar med andra saker.
Sponsorbiten är oerhört viktig för klubbens verksamhet. Jag tycker att det är en bit som vi skulle kunna bli mycket bättre på. Det har förvånat mig att inte fler förstår vikten av att knyta sponsorer till OK Linnè. Ändå har vi vad jag kan förstå det ganska bra förspänt med sponsorintäkter på drygt 170.000:- under 2002. Utan det tillskottet hade vi fått skära ned betydligt i våra kostnader. Det märkliga är emellertid att det endast är en handfull av medlemmarna som med sina kontakter lyckats få in denna summa.
Naturligtvis är det olika hur möjligheterna är att skapa sponsorkontakter beroende på vilket jobb man har. Det borde dock finnas många fler i klubben som har "en gynnsam sits". Jag tror man kanske är rädd att känna att man är ute och tigger. Lägger man upp det på ett lite kamratligt plan och ställer dom rätta frågorna brukar det inte vara något problem, under förutsättning att man känner personerna och frågar vid rätt tillfälle.
Det verkar just nu som fler börjar engagera sig i ekonomin och speciellt sponsorkontakter vilket är glädjande. Det finns goda idéer "på gång". Arrangemang av företagsdagar vid klubbgården är ett exempel. Jag hoppas och tror att vi kan utveckla kontakter med sponsorer ytterligare framöver.


Vi går över på din fritid. Vad gör du helst då? Jag tror mig veta att du har ett stort intresse för gamla hus och historiska ting? Du har tex köpt en stor tomt i Gela (norra Uppland), dit du har transporterat och byggt upp flera hus från stora delar av landet. Detsamma gäller för Källvallen i Härjedalen som du äger tillsammans med din bror, Kurt Boström. Vad driver dig? Varifrån kommer det stora intresset tror du? Har du fler intressen? Vad gör du helst en semestervecka?
- Det enda problemet med fritiden är att arbetet tar för mycket tid av densamma. Jag har många fritidsintressen varav gamla
hus, gärna av timmer, är ett av de största.
Helt riktigt så har jag, med hjälp av familjemedlemmar, byggt upp en del hus i Gela som ligger ca 1mil öster om Alunda. Jag köpte en bit mark där 1973. Tomten ligger som en gammal betesvall med skog nästan runt om, mycket vackert med mina ögon sett . Där fanns ingen byggnad då men nu finns det ett soldattorp, en gäststuga med bastu, En enkelstuga i timmer med bakugn, ett magasin delvis i timmer, en vedbod samt en liten lada. Dessutom har vi grävt en damm på ca
12 x 5 m där det skall finnas rudor samt en brunn för dricksvatten. Hela stället saknar elektricitet men vi har en solcell för att få belysning.
Förutom Gela så har jag tillsammans med Kurt byggt upp en liten fäbodvall, Källvallen, som ligger centralt mitt i Härjedalen. Med centralt menas att den ligger mellan byarna Lofsdalen, Sörvattnet, Högvålen, Randsundet och Råndalen med ungefär samma avstånd till alla. Vallen består av två gamla timmerhus som jag tillsammans med kompisar rev ner i Brunflo utanför Östersund och transporterade med lastbil till Råndalen. Därifrån fick vi släpa stockarna ca 12 km med snöskoter upp till vallen som ligger på 820 m höjd över havet. Nu börjar det bli färdigt med torvtak och annat som hör till den byggnadsstilen.
Det som driver mig till allt detta är kanske svårt att förklara. Jag tycker det är kul och intressant helt enkelt. Intresset har kommit efter hand och blir bara starkare med åren. När jag var i 20-årsåldern kan jag inte minnas att jag tänkte på gamla timmerhus.
Visst har jag fler intressen än gamla byggnader, jag tycker mycket om att lyssna på musik både klassisk och pop, dessutom gillar jag visor od. En stor favorit är Dan Andersson vilket väl kan förknippas med naturromantik, kolmilor, gamla lador och hus mm. Jag gillar också att måla men har tyvärr inte haft så mycket tid till detta de senaste åren.
Dessutom tycker jag det är jättekul med orientering och jag hoppas kunna komma tillbaka efter knäoperationen i juni förra året.
Den bästa semesterveckan jag kan tänka mig är att vara i Gela eller Källvallen och småpyssla lite grann, fiska, titta på vilda blommor och djur mm.


Vi går över till lite snabbfrågor:

Kaffe eller te?
- Kaffe.

Tumkompass eller platta?
- Platta.

Höger eller vänster?
- Numera höger. Jag måste dock berätta att jag var den siste i Sverige som körde upp i vänstertrafik. Detta skedde kl 16.30 de 1 sept 1967, en fredag. På söndag morgon 3 sept gick Sverige över till högertrafik.

Nattorientering eller dag?
- Helst dag.

Pannband eller inte?
- Pannband är bra så man inte får svett i ögonen. Också lämpligt att fästa örnfjädrarna i.

Är rakt på alltid rätt vägval?
- Möjligtvis i Uppland men som gammal fjällorienterare vet jag att "gå runt" ofta lönar sig.

SportIdent eller Emit?
- Sportident.

Tiomila eller Jukola?
- Tiomila väcker många minnen. Har aldrig sprungit Jukola.

Vilken orienteringssko tävlar du med?
- Jag använder både vänster och höger.

Pasta eller ris?
- Kokt potatis är oslagbart. Speciellt till tjäder.

Kött eller veg?
- Kött, gärna vilt.

Jordens bästa band?
- Jag gillar många. 60-talsfavoriterna heter Searchers. Vi var på Katalin för en vecka sedan och hörde svenska FJK. Oerhört bra, liksom ex Refreshments, också från Sverige.

Hemmakväll eller utekväll?
- Lagom mix är bra, men hemmakväll ändå bäst.

Långpass eller intervall?
- Jag har åtminstone förut gillat att sticka ut och köra långa pass så man blir riktigt trött. Nu blir man riktigt trött av att bara sticka ut. När formen skall toppas är det suveränt att träna intervall.

Din bästa stretchövning?
- Liggandes på rygg och vinkla ena benet över det andra, man stretchar utsidan av lårmuskeln tror jag.

Jobba eller studera?
- Jobba. Man kan dock mixa litegrann.

Vilken kompass tävlar du med?
- Jag tror den heter Silvia eller något liknande..?


Hur fortsätter talserien 1/2 , 2/3 , 1 , 8/5 , 8/3 ... ?
- Jag kan inte se något sammanhang, förmodligen slutar den här. Möjligtvis 9/2 (cirka).


Vi tackar Folke för intervjuen och önskar honom lycka till med säsongen 2003!


Tidigare intervjuoffer:
Kajsa Hedin
Marie Ohlin
Johan Andersson
Lars Lindbom
Kenneth Smidemo
Sofia Carlsson

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=596

Artikeln har visats 9310 gånger

17 december (Av Ola Hedberg)
Julhandla
Med Sponsorhuset
Läs mer...
17 december (Av Jan Troeng)
Uthämtning pannlampor
Finns att hämta på KG idag tisdag 17/12 kl 17.30, förutom modeller Theia-II och Hyperion-II som levereras i januari.
Läs mer...
15 december (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2024/2025
Breddsektionens Veckans nattbana - hösten/vintern 2024/2025
Läs mer...
14 december (Av Johanna Ridefelt)
Samåk från KG i vinter!
Minibussen är såld, samåkningsbehovet är stort. Har du bil, åk via KG om du kan! Åker du med, ge chauffören en slant!
Läs mer...
1 december (Av Mattias Nilsson)
Edit! BUSSEN ÄR NU SÅLD! Klubbussen ska säljas
Linnés minibuss ska läggas ut till försäljning!
Läs mer...
30 november (Av Malin Sparrman)
Hittaut 2025 – funktionärer behövs!
Hittaut är en av klubbens viktigaste inkomstkällor och mycket uppskattat i Uppsala.
Läs mer...
25 november (Av Leonore Winkler)
Tisdagsvärdar vinter 2024/2025
Här kommer en lista med alla köks- och städvärdar under vintern 2024/2025.
Läs mer...

Mer aktuell information

18 nov –Skidlek

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut