12 augusti 2019 (Av Tuve Möller) | Dags för VM - allt du behöver veta | (Foto: Tuve Möller)
| I år gör det nya VM-programmet entré i orienteringsvärlden och på premiärupplagan återfinns så mycket som 8 (!) Linnélöpare, en TV-kommentator och en reserv som representerar OK Linné. Här hittar du TV-tiderna för de tre finaldagarna, löparna som springer och mycket annat. | För första gången på över 20 år ska ett rent skogs VM avgöras. På programmet står medeldistanskval, långdistans, medeldistansfinal och stafett. Senast programmet såg ut så var 1999 i brittiska Inverness. Då hette medeldistansen kortdistans och det som idag kallas sprint var knappt ens uppfunnet. Nu har VM delats och består var annat år av ovan nämnda distanser, och var annat år av sprint, knock-out sprint och sprintstafett, ett mer urbant format.
Programmet och TV-tiderna för årets VM finns att läsa nedan och SVTs expertkommentator, till lika Linnélöparen Mats Troeng säger så här inför årets VM: Hur har du förberett dig inför årets VM? - Är i Norge, på väg hem efter att ha avverkat provlöpning av samtliga distanser under dagen. Lite sliten. Förberedelser är väl just det + kolla upp löpare och surfa runt på nätet efter info.
Vilket är ditt mål med årets VM? - Målet är väl att presentera orientering på ett begripligt och intressant sätt för den allmänsportintresserade TV-tittaren. Dvs inte orienteringsnörden i första hand.
Tisdag 13 augusti Medeldistans, kval, ingen TV-sändning Till final går totalt 60 löpare. 15 per kvalheat + 15 till.
Onsdag 14 augusti 13.00-18.00 SVT1: Långdistans damer och herrar 18.00-18.30 SVT2: Långdistans damer
Fredag 15 augusti 13.40-16.00 SVT1: Medeldistans, final, damer 16.00-18.00 SVT1: Medeldistans, final, herrar 18.00-18.30 SVT2: Medeldistans, final, herrar
Lördag 17 augusti 16.05-17.50 SVT1: Stafett damer 17.50-20.30 SVT2: Stafett damer och herrar
Linnélöpare som Springer VM:
Lucas Basset, WC-tia i Norge (Foto: Peter Ridefelt)
Lucas Basset, Frankrike. Vad ser du mest fram emot med VM? - Jag är väldigt taggad inför VM, har aldrig tränat så mycket i relevant terräng än i år och jag har en bra känsla med den. Ser fram emot bra och framförallt helt oanvänd terräng, och kluriga banor i orienteringens Mekka! På världscupen i Finland i maj visade du väldigt bra form, hur har du förberett dig inför VM efter det? - Formen har varit bra sedan i våras. Har inte gjort så mycket speciellt med förberedelserna. Har försökt vara jätte fokuserad på varje teknik träning vi kört i Norge, och vila ordentligt mentalt mellan lägren. Vi får se om formen håller, hoppas verkligen på det
(Foto: Lovisa Larsson)
Kate Morrison, Nya Zeeland Vad har du för mål med VM? - Jag springer medel kval och stafett den här veckan, så mitt mål är att känna mig nöjd med ett stabilt kval lopp då jag förhoppningsvis går vidare till finalen På stafetten springer jag andra sträckan efter Lizzie Ingham på första... så förhoppningsvis blir det ett bra läge att gå ut på! Ska försöka hålla mig lugn bara och hitta ett bra tempo! Hur har du förberett dig för VM? - Mina förberedelser har inte varit så specifika men jag har varit här i Sarpsborg och tränat lite när andra länder hade testtävlingarna. Så känner mig iaf lite mer bekväm med det här typen av terrängen även om det är tufft! De senaste veckorna har varit mest korta men snabba pass för att känna mig redo för VM! Nu är det bara lugna pass och vilodagar inför första tävlingen imorgon! Det kommer bli skitkul!
Albin Ridefelt på Portugal O Meeting 2019. (Foto: Tuve Möller)
Albin Ridefelt, Sverige. Hur har du förberett dig inför årets VM? - Har förberett mig med många läger här i Norge, så känner mig redo tror jag! Vilket är ditt mål med årets VM? - Målet med VM är ett riktigt bra lopp. Hoppas på att få min bästa VM-placering.
Milos Nykodym, sträcka 9. (Foto: Peter Ridefelt)
Miloš Nykodým: Tjeckien.
Vincent Coupat, Frankrike, 15 på VM långdistans 2017. (Foto: Tuve Möller)
Vincent Coupat, Frankrike. Hur har du förberett dig inför årets VM? - Min förberedelser har gått bra. Vi har haft bra träningsläger med det franska laget. Vilket är ditt mål med årets VM? - Formen är bra men det kommer att bli ett långt och tufft lopp. Målet är att vara nöjd med min insats efter loppet och jag skulle vara väldigt nöjd med topp 20.
Cécil Foltzer 10-Mila 2019. (Foto: Johan Möller)
Cecil Foltzer, Frankrike. Vad har du för mål med VM? Mitt mål med lång distansen på VM är att var exakt och effektiv i min orientering. Jag är i form så jag känner att jag inte behöver tänka så mycket på löpningen. Hur har du förberett dig för VM? - Jag har tränat mycket på orienterinstekniken här i Sarpsborg med franska laget. För för det fysiska har jag haft bra stöd från en vän som förberedde mina träningar.
Nitsan Yasur på sistasträckan i lag 2. (Foto: Tuve Möller)
Nitzan Yasur, Israel Vad har du för mål med VM? - Mitt mål är att sticka ut i skogen, kontrollera mitt lopp hela vägen in i mål och njuta av det! Förhoppningsvis gå till final på medeldistansen. Hur har du förberett dig för VM? - Jag är just återställd efter en knäskada så min form kunde ha varit bättre., men jag känner mig redo. Jag har haft ganska gott om tid att lära mig den norska terrängen de senaste 10 dagarna, så jag känner mig lugn med det.
Csaba Gösswein, Ungern. Vad har du för mål med VM? Första målet är väl att få springa final på medeldistansen. Men det vore ju helt fantastisk om jag skulle kunna förbättra min bästa placering, 35:e plats från VM i Ukraina 2007. Hur har du förberett dig för VM? - Förberedelsen har tyvärr inte varit så väldigt VM specifik eftersom jag bara fick hoppa in i laget som reserv några veckor sen. Men formen är bra, och jag får lita på minarutinerna!
Ruairi Short, Irland, 59 på VM långdistans. (Foto: Tuve Möller)
Ruairi Short, Irland. Vad har du för mål med VM? - Att gå vidare till medeldistansfinal och topp 50 i långdistans. I år har jag haft en jättebra inledning. Jag har tagit ett år utan att jobba, och då fått mycket mindre stress och fått träna mer. Under sommar har jag haft totalt 4 veckor träning i relevant terräng vilket betyder att jag är bekvämt med terrängen och kartritningen. Hur har du förberett dig för VM? För långdistans har det varit viktigt att springa långt i terräng så mycket som jag kunde men försöka hålla farten med intervaller på banan (varje lördag kl 8 i morgonen i Nya Zealand!) inför medeldistansen.
Johanna Öberg, Sverige, reserv.
Terrängen VM avgörs i Östfold i sydöstra Norge vilket innebär hällmarker blandat med långa raviner. Inte helt olikt då VM gick i Sverige 2016, då 10 mil söder ut i Bohuslän.
World of O – All You Need To Know
woc2019.no - Arrangörens hemsida
IOFs livesida, GPS-tracking mm
IOF Eventor - med officella resultat, startlistor mm
Exempel på gammal karta
Bulletin 4 - delux variant av PM
SVT Sport bevakar och sänder mästerskapet
Utöver ovan nämnda linnélöpare springer flera före detta linnélöpare VM:
Henry McNultey, Australien Emeily Kemp, Kanada. Ursula Kadan, Österrike. Cathrine Taylor, Storbritanien. Matija Razum, Kroatien
Är något fel eller du har något annat intressant att tillägga, maila gärna tuve@moller1.se
|
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5157 Artikeln har visats 4336 gånger
|
|
|
|
Sök information... OK Linné i sociala medier
|