OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
15 juni 2018 (Av Tuve Möller)
Dags för Jukola - den finska megastafetten
En magisk morgondimma över militärtälten. Jukolahelgen 2011.
En magisk morgondimma över militärtälten. Jukolahelgen 2011. (Foto: Lars Magnusson)

Efter en andraplats på 10-mila och med ett mycket starkt lag på startlinjen är OK Linné en av huvudfavoriterna till en av idrottsvärldens allra mest klassiska drabbningar – den finska jättestafetten Jukola. 16-17 juni samlas världens främsta orienterare och ytterligare 20 000 löpare för att springa stafett över sju sträckor utanför Lathi, påhejade av de över 40 000 som besöker Jukola varje år. Här finns TV-tider, några av årets favoriter mm.
De två senaste åren har svenska 10-mila gått som tåget för OK Linné-herrarna, 2 två år i rad, endast slagna av IFK Göteborg. Jukola däremot har inte haft samma kanonplaceringar 9 respektive 11 de två senaste åren. Men på lördag kväll klockan 22 svensk tid är det chans för revansch, då Linnés förstasträckslöpare Vincent Coupat ger sig iväg. Klockan 5.40 svensk tid på söndagsmorgonen vet vi hur det gick, då beräknas segrande lag gå i mål.

Damerna har inte haft samma jätteframgångar under våren som herrarna med t ex en 28 plats på 10-mila. De mönstrar trotts allt ett starkt lag med bland annat Johanna Öberg som i dagarna blev uttagen till Euromeeting i Danmark och Student-VM i Finland.

Terräng

Årets Jukola avgörs utanför Lathi i södra Finland. Terrängen består av gropterräng med mycket sand och rullsten i botten, en relativt ovanlig terrängtyp. Därför har Linné varit på läger utanför Mora under Kristihimmelsfärdshelgen, där EM avgjordes 2012, och terrängen också består av sand med mycket negativ kurvbild (gropar). Exempelsträckor och gamla kartor finns på World of O -All You Kneed to Know.


Följ tävlingarna LIVE

Tävlingar TV-sänds live med en extraordinär tv-produktion, innehållande bland annat 20 TV-kameror och drönare. I Finland sänds tävlingarna på YLE TV 1, med såväl svensk som finsk kommentator, två ljudspår på samma kanal ska finnas, den sändningen går inte att se i Sverige om man inte har ett utökat kanalpaket. T ex går det att se på TV med Comhem som kostar 29 kr/månad, på programplats 175, dock kan kontakt med operatören krävas, så de lägger till kanalen åt en. I Sverige kan man köpa en sändning med engelsk kommentator Sändningen kostar 16 € för hela tävlingsdygnet och finns HÄR.

Venlakaveln/damkaveln startar klockan 13.00 svensk tid och segraren beräknas gå i mål klockan 15.57

Jukolakaveln/herrkavlen startar klockan 22.00 svensk tid (23.00 finsk tid) och segraren beräknas gå i mål klockan 5.40 svensk tid.

Tävlingarna går även att följa via liveresultat som hittas via online.jukola.com.
OK Linnés Förstalag, samtliga åtta laguppställningar finns på stafettsidan.
Damer
Sträcka Längd Löpare
1 6 200 m Kristin Olovsson
2 6 200 m Hilda Forsgren
3 5 400 m Annika Billstam
4 7 900 m Johanna Öberg

Herrar
Sträcka Längd Löpare
1 11 000 m Vencent Coupat
2 11 900 m Jakob Andersson
3 12 800 m Rassmus Andersson
4 8 700 m Jan Troeng
5 8 700 m Lucas Basset
6 10 300 m Miloš Nykodým
7 15 300 m Albin Ridefelt

Användbara länkar
Webb-TV.
World of O -All You Kneed to Know
Arrangörens hemsida, jukola.com.


Jukola-helgen är troligen den tävling flest orienteringsklubbar satsar hårdast mot, särskilt de finska, och det finns åtminstone 10 klubbar som har en reell chans att vinna Jukolakaveln och minst lika många som kan vinna Venla. Här listas sex heta kandidater.

Venla-kaveln/damer


Alfta-Ösa OK, Ovanåker, regerande mästare.
IFK Göteborg, 10-mila tvåor och andralaget 10 på 10-mila, superbred.
OK Kåre, Falun, ungt, starkt lag på uppgång.
SK Pohjantähti 1, Finland, hemmafavoriter.
Järla Orientering, 10-mila segrare.
Halden SK, Norge, 10-mila treor och obegränsat med rutin.
OL-norska, Schweiz, fjolårstvåor med flera av hemma-EM stjärnor i laget.

Jukola-kaveln/herrar

Koovee, Finland, kryllar av världsstjärnor och bara en timmes bilresa bort.
IFK Göteborg, regerande mästare i så väl 10-mila som Jukola säger sitt.
Södertälje-Nykvarn OF, glöm aldrig SNO i en stafett.
OK Linné, mycket strakt lag och tvåa på 10-mila.
Paimion Rasti 1, Finland, vem kan ro på Olav Lundanäs på en sistasträcka?
Tampereen Pyrintö, Finland, The Red Machine, hemmafavoriter

Klubbar från 22 länder har lag anmälda, däribland Slovenien, USA och Luxemburg. Flest lag har Finland, 2797, följt av Sverige med 307, Norge med 147, Ryssland med 61 och Lettland med 50 lag (herrlag och damlag medräknade).




Om Jukola

Jukola är att likna vid Sveriges Vasalopp. Det är enormt idrottsarrangemang som de flesta i Finland har hör talats om och som är en av de stora TV händelserna varje år. Tävlingen är en stafett som för damerna består av fyra sträckor, springs på eftermiddagen och kallas Venla-kaveln. Herrlagen består av sju löpare, starten går klockan 23 på lördagkvällen (finsk tid), målgång för segraren beräknas klockan sex trettio lördag morgon och herrtävlingen kallas för Jukola-kaveln. Jukola är ofta samlingsnamnet för både Venla- och Jukola-kaveln.

Till skillnad från svenska, stafetter där det till största del är orienteringsklubbar som har lag, är en stor del av lagen företagslag eller kompisgäng som springer. I Finland har evenemanget kultstatus, något alla ska delta i någon gång, eller åtminstone vara på plats och uppleva stämningen. Därför är det många nybörjare och glada amatörer med, som deltar i företagslag eller kompisgäng. Det är inte ovanligt att löpare ger sig iväg med gummistövlar, fika och ibland även taxipengar för att vara säkra på att komma hem.

Historia

Jukola-kaveln har sitt ursprung i Finlands nationalepos "Sju bröder" som handlar om de sju bröderna på gården Jukola och deras gemensamma strävan efter den sköna Venla. Till en början var Jukolabudkavlen, precis som 10-mila, en stafett med start och mål på olika ställen. Deltagarna förde ett budskap från punkt A till punkt B med växel på fem ställen emellan. I kavelns begynnelse fick deltagarna själva rita in banan på kartan på de sista sträckorna, dessutom var kartskalan betydligt mindre än idag, skala 1:40 000 jämfört med dagens 1:10 000, som det varit sedan år 1997.

1951 arrangerades en damtävling för första gången, det var då en individuell masstartstävling (eller samstart som det heter på finlandsvenska). 1978 fick damerna en egen stafett, då med tre sträckor, något som senare utökats till fyra sträckor.

Fem korta om Jukola
• Finlands största idrottsevenemang för vuxna
• Tävlingens hemsida finns på åtta språk; finska, engelska, svenska, ryska, franska, tyska, italienska och estniska.
• År 2016 sågs herrarnas tv-sändning av i snitt 260 000 personer. Hade lika stor andel av befolkningen tittat i Sverige skulle det motsvara att 500 000 svenskar hade suttit uppe hela natten för att se på tävlingen.
• Den första Jukola-kavlen arrangerades år 1948 och den första
Venlakavlen år 1978. Det innebär att det är 70-års jubileum för Jukola.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4947

Artikeln har visats 3635 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut