13 februari 2010 (Av Elin Olovsson) | Frida först 2010 | (Foto: Frida Petersson)
| Frida är Linnés senaste förvärv även om hon både tränat och egentligen bytt klubb redan i höstas.
Efter ett smärre uppehåll i orienteringskarriären finns nu tid och lust och Frida är sugen på ny säsong, ny klubb och nya utmaningar!
| Namn: Frida Petersson Född: 1980 Hemmaklubb: Jönköpings OK
Hur ser din orienteringsbakgrund ut? Jag började orientera när jag som så många andra var kring 8 år. Mycket par-orientering med bästa kompisen. Med många idrotter på gång samtidigt (bla dans, fotboll, simning och tennis) så gick jag rätt snart över på enbart orienteringen som i tonåren började ta upp mer och mer tid.
Jag levde i stort sett totalt för orienteringen och var med på en väldig massa tävlingar och läger ända tills jag flyttade hemifrån vid 19 års ålder. Under studierna har det blivit någon sporadisk tävling här och där men alltid med ambitionen att försöka komma igång igen på ”riktigt”. Träning har dock alltid var ett mycket viktigt moment men jag har under studierna kanske satsat mer på bergsexpeditioner och lite andra utflykter. Nu har jag hittat motivationen och för stunden också tiden att börja igen med orienteringen på ”riktigt” som sagt.
Vad fick dig att välja Uppsala och Linné? Jag hade hört mycket gott om OK Linné och just att det finns en så stor bredd med mycket folk på alla möjliga nivåer och dessutom ligger också klubbstugan väldigt bra till från mig sett.
Vad har du för förhoppningar på ditt orienteringsår? Jag hoppas kunna känna att jag kommer in i betydligt bättre form och att jag också känner att jag någon gång under året kan få känna att jag får flyt i orienteringen igen. Detta kommer inte gratis som alla säkert är helt medvetna om.
Min inställning kommer dock inte grunda sig i faktiska resultat utan min totala inställning under detta år är att ha riktigt roligt i skogen och inte känna min egen press om att prestera siffror. Jag är dock övertygad om att man tillslut fixar ”siffrorna” också om man bara fixar träningarna, kör tävlingar och håller sig skadefri och frisk samt att man har rätt inställning för en själv. Min kommer alltså vara den ovan och samtidigt satsa på att få flyt i orienteringen.
Vad gör du i Uppsala förutom att orientera? Har studerat till apotekare i Uppsala som jag var färdig med 2006. Nu jobbar jag i Upplands Väsby i läkemedelsindustrin med mer regulatoriska frågor och biverkningshantering.
Jag har hört att du har lite kopplingar till Honduras. Hur då? Hehe, ja, min sambo är från Honduras (i centralamerika om någon undrar) därav denna koppling. Det blir årliga resor dit pga att han dels har sin familj och släkt där förstås men också för att han har en del av sin doktorandtjänst lagd där. Då passar jag på att lägga en del av min semester där varje år och så även i år.
Har du några planer på att missionera orientering i Honduras och hur skulle detta isf gå till? Nja, då ska man nog börja med att driva ut knark och vapenhandlare från kullarna först =). Kan ju se lite misstänkt ut om man springer i deras små ”knark”-fält med karta och kompass. Men jag har dock hittat några mtb-are som har hittat en kortare led i regnskogen där man inte blir beskjuten (nice!). Kanske får försöka hänga med dem istället. Å andra sidan, Costa Rica som ett betydligt rikare land har en kultur av mycket multisport och äventyrsgrenar och där är det nog inte ett lång steg ifrån att kunna utöva faktiskt orientering. Men Honduras blir nog övermäktigt.
Har du någon orienteringsanekdot du vill dela med dig av? Inte direkt. Det beror lite på hur du menar? =) Jag kan berätta en liten rolig upplevelse en gång på kortdistans tävlingen i samband med 25-manna. Står och väntar vid den ena starten där elitklasserna bland annat startade. Var i god tid innan och ser ess efter ess sticka iväg från starten (som låg i en uppförsbacke) i skogen och upp mot startpunkten. Helt plötsligt står jag och ser en av starterna där en elitorienterare i huvudherrklassen sticker iväg i hög fart och inte har ett öga för något annat än att läsa in sig på karten direkt i startögonblicket. En stor robust tall sätter dock rätt snabbt stopp för detta ivriga beteende varpå en hög duns följer och där då en mycket förvånad orienterare ligger på marken inför allas beskådan. Alla vid starten utbrister i ett gemensamt ”ohhh” och står undrandes ett litet tag om denne orienterare mår bra. Dessa tankar besvaras dock med att orienteraren (fortfarande förvånad om inte tom chockad) reser sig upp och något vimmelkantigt på nytt försöker med att ge sig ut i skogen, denna gång med lycka och utan några ”större” missöden. Jag kan säga att jag själv i startögonblicket väldigt noga aktade mig för tallarna!
5 korta frågor:
Tumkompass/platta? -Tumkompass Orienteringsskor? -Klarar ej de ”platta” modellerna men just nu har jag Ice-Bug SISU-L olx. Favoritdistans? -Medel för tillfället. Första eller sistasträckan? -Första Fil eller gröt? -Gröt
Välkommen Frida, vi hoppas att du ska trivas i Linné! |
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=2818 Artikeln har visats 3959 gånger
|
|
|
|
Sök information... OK Linné i sociala medier
|