24 mars 2003 (Av Mats Troeng) | På läger i sydsvensk bokskog | Linnés fyra svenska B-landslagslöpare har varit på läger i kontinental terräng i vårt lands sydligaste delar. Varför just Skåne? Jo, terrängen liknar den som väntar på VM i Schweiz i sommar. Dessutom kommer uttagningstävlingarna till VM att gå i Skåne. Förberedelserna har börjat! Här kommer en lägerrapport. |
| Så här yster blev Jan när han släpptes lös i de vackra bokskogarna på Ryssberget på gränsen mellan Skåne och Blekinge. (Foto: Mats Troeng) | Det fyra dagar långa lägret innehöll fem träningspass och en avslutande tävling innan flygmaskinen tog oss hem igen. Att lägret hölls i Skåne är en sanning med modifikation. Vi bodde i blekingska Olofström de första dagarna, och sprang tre pass på Ryssberget som ligger mellan Olofström och Sölvesborg. Här i de kuperade gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge finns norra Europas största sammanhängande bokskog. Vid den här tiden på året har inte boken hunnit slå ut, så sikten är magnifik mellan de silvergrå stammarna. Löphastigheten blir hög på de lövtäckta sluttningarna, men på vissa ställen finns så mycket sten i botten så man tror sig vara hemma i Gästrikland. Stenmurar finns det överallt, och man skänker gärna en tanke till de stackare som slet med dem en gång i tiden. Landskapsgränsen mellan Skåne och Blekinge utgörs naturligtvis av en extra mäktig stengärsgård, som infödingarna säger. På den södra delen av Ryssberget finns en speciell terrängtyp med finskurna berghällar inbäddade i lövskog med ofta dålig sikt. Ni som sprang junior-VM-testet över kortdistans 1998 vet vad jag talar om.
Södra Ryssberget. Svårbemästrad terrängtyp med mycket sten i botten.
Vi flyttade vidare till Ängelholm på lördagen. På vägen dit blev det ett pass på Söderåsen, där det klassiska VM-testet ska avgöras i sommar. Terrängen domineras av lättlöpt bokskog med en del insprängda granpartier. Kuperingen är kraftig med inslag av branta steniga raviner med sugande lövskogssankmarker i botten, ni vet såna där som liksom omsluter ens fötter när man ska skjuta ifrån i löpsteget. När de flesta kommit tillbaka efter avklarat träningspass kom en lätt stirrig dam med hund och tjattrade med oss. Hon och hunden var på spårningskurs och hävdade att hundklubben minsann "bokat markerna för ett år sen". Några orienterare fick absolut inte vistas i skogen! Undrar om damen hört talas om allemansrätten?
Kartklipp från Söderåsen. Branta raviner där lårpaketen får jobba.
På eftermiddagen besökte vi Skäralids nationalpark, där Skärån vackert slingrar sig fram i botten på en jättelik 90 meter djup ravin med mäktiga klapperstensfält. Här avgjordes ett legendariskt JVM-test 1996. Elva gånger korsades ravinen då. Det tog flera veckor att bli av med mjölksyran efteråt.
Skäralid. Området blev nationalpark i slutet av 90-talet.
Skärån slingrar fram i botten på den upp till 90 meter djupa ravinen.
Lägret avslutades med deltagande på Hjärnarps klassiska tävling på Hallandsåsen. Banorna var långa men relativt snällt lagda i den vackra sydsluttningen av denna svårborrade ås. Både A- och B-landslaget var på plats, så konkurrensen var riktigt hård. Men efter fyra dagars hård träning i kuperade skogar sågs många ta det lite lugnare och någon perfekt värdemätere var därför inte tävlingen. Men en riktigt fin genomkörare är ju aldrig fel! Lina slutade femma, Annika trettonde och Jan tia. Undertecknad stod över med tanke på tidigare skador. |
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=632 Artikeln har visats 4228 gånger
|
|
|
|
|