30 juni 2021 (Av Tuve Möller) | Allt du behöver veta om VM - Linnéversionen |
| Världseliten har laddat som aldrig förr och vissa har varit på så mycket läger att de nästan bosatt sig bland de tjeckiska sandstenarna för att lära sig terrängen och förbereda sig optimalt. Av dem är 7 Linnélöpare, och allt direktsänds i Sveriges Television. Här finns förutsättningar, terrängen, tankar från Linnélöparna, TV-tider, bra länkar och mer därtill! | 2018 skulle bli sista året med 5 VM-distanser samma år. Så blev det inte, ett inställt sprint-VM 2020 gjorde att sprint och sprintstafett lades till på årets program för att undvika en fyra års lång lucka mellan att sprintvärldsmästare korades. Terränglådorna för årets mästerskap är minst sagt intressanta. Sprinten avgörs i en by och gammal militär fästning. Medeldistansen i halvalpina stora luriga slutningar med många stenar och andra detaljer. Mästerskapet avslutas sedan med stafett och långdistans i klassisk sandstensterräng med luriga kontrolltagningar bland ett myller av branter varvas med extrema, långa runtvägval på stig. Att extrema runtvägval lönar sig i terrängen var något som inte minst visade sig när Linnélöparen och tjeckien Miloš Nykodým tog sin första världscupseger. Då bemästrade Miloš terrängen bättre än de flesta och utklassade övriga världseliten på vissa sträckor. Nu kan vi dock förvänta oss att fler utländska löpare har bättre koll på hur man orienterar i sandstensterräng då många VM-löpare från olika länder i det närmaste bosatt sig i Tjeckien under våren, då de varit på flera veckor eller ibland månader långa läger. Mer om terrängen längre ner.
TV-tider Lördag 3/7 - Sprint 14:50 - 17:25 SVT1 och SVT Play
Söndag 4/7 – Sprintstafett 18:10 - 19:40 SVT Play
Tisdag 6/7- Medeldistans SVT1 16:20-18:00, SVT2 18.00-19.00, Kunskapskanalen 19.00-20.15 och SVT Play (kanalplats 99 för skogs-TV och 125 för Comhem)
Torsdag 8/7 - Stafetter SVT1 16:10-18:00, SVT2 18:00-20:20 och SVT Play Fredag 9/7 - Långdistans SVT1 15:00-18:00, SVT2 18.00-20.00 och SVT Play
Linnélöpare på VM
Lucas Basset
(Foto: Moa Gustafsson/woasfoto)
Vad ser du mest fram emot med VM? - Jag ser fram emot att känna mig under press igen, att det är nu man ska prestera, lite "nu eller aldrig" känsla. Det har jag inte känt sedan 2019, och det finns inget bättre ställe att ha en VM på än Tjeckien! Terrängen där är så utmanande, och jag tror att tjeckiska orienterare i allmänhet, och arrangörerna i synnerhet, delar min vision att orientering handlar om en bra bana i en spännande terräng, och inte så mycket om arenor och TV. Samtidigt är de grymma på att göra det bra på den delen också, vilket skadar inte, och det blir nog riktigt spännande att följa från distans och på plats! Men framförallt bra orientering ser jag fram emot!
Hur har du förberett dig? - Jag har varit tre gånger i Tjeckien i våras, samt en gång i höstas, så jag tror att jag har fått en bra bild av terrängen och känner mig trygg med utmaningen. Det vore överdrivet att säga att jag har knäckt koden där, för man blir alltid förvånad vilket vägval kan vara snabbast i den terrängen. Men nu kan jag i alla fall se vilka som är riktigt dåliga.
Jannis Bonek
Det ska bli väldigt kul med att springa mitt första VM. Ser fram emot hela veckan och alla distanser har sin tjusning. Vi har varit på läger i Tjeckien för att lära oss skogen och terrängen där, eftersom både medel- och långdistansterrängen är ganska olik mot det jag är van vid.
Leonore Winkler
(Foto: Sven Hommen)
It will be my first WOC, so everything is kind of new for me and I'm super excited and happy that I have the chance to compete in Czech Republic. Even though I won't run in the sandstones, I'm looking forward to run the sprint in Terezin, which looks very promising and will offer for sure a technically demanding and fun course! With the german national team we have been two times in Czech Republic in the last month to train for WOC and especially for the sprint my preparations for EOC and EOC itself helped a lot.
Miloš Nykodým
I'm mostly looking forward to perfectly prepared courses and the atmosphere of highest level orienteering event. Forest relay might be a highlight of the week.
I can say I was preparing myself unconsciously from 2013 when I dated a local girl for 3,5y. And then after WOC2019 I moved to the area again just to prepare myself as good as possible. unluckily I've been struggling with my ankle since November 2020, so my prep wasn't ideal. Still hopes that the shape will come in a right time. "Crossed fingers."
Albin Ridefelt
- Ser mest fram emot att få tävla på internationell nivå igen. Det är någonting som kittlar lite extra att springa mot de allra bästa när alla försöker vara som allra bäst! - Jag har kört väldigt mycket backe. I Jönköping (där jag gör AT-tjänst nu fram till november) har jag en backe ( stravasegmentet här) som jag kört väldigt mycket i. Tror jag har ett snitt på minst 1 gång per dag sista månaderna. Det och lite backbana här hemma på Uppsalaåsen hoppas jag ska göra benen redo. Sedan var ju jag och Johanna på läger dryga 3 veckor i Tjeckien i samband med VM-testerna.
Nitsan Yasur
It is great to race again in an international championship! I mainly preparing for middle distance and really exited about it. Making it to the middle final is my main goal. Relay and Sprint will be probably super fun too!
Unfortunately after very good winter training season I had a stress fracture in my foot. Couldn't run for four months. I return to run only few kilometres a week only on the end of April. Had quite good technical training camp on June. Still low volume of running trainings. I decided to skip the long distance this year because I’m physically far from be somehow prepared for that. Although this season wasn't as planned I believe that I can manage it in the shorter distances.
Johanna Öberg
(Foto: Lars Gustafsson)
Jag ser fram emot att försöka göra riktigt bra tekniskt genomförda lopp på VM. Jag tror jag är i ganska bra fysisk form, så det känns positivt. Jag har förberett mig med mycket backträning, i slalombackar och på backbana. Och jag har varit i Tjeckien en lång period i maj för att bli vän med terrängen, vilket jag tror jag har blivit.
Mats Troeng, TV kommentator
Vad ser du mest fram emot med VM? Mest ser jag faktiskt fram mot den spektakulära terrängen på långdistansterrängen och stafetten. Sandstensklippor i kuperad terräng som dels skapar intressanta orienteringsproblem, dels är bildsköna i TV-rutan. Visar upp vad vår idrott handlar om på allra bästa sätt.
Hur känns det att sitta och snacka i TV och veta att en halv miljon sitter och lyssnar spänt på vad man pratar om? Jag ser det som ett hedersuppdrag. Det gäller att bortse från att 10 fyllda Friends Arena sitter och tittar. I stället vara här och nu, leva sig in i tävlingen och lyfta fram och förklara essensen i det som händer. Goda förberedelser och någon slags journalistisk känsla lägger grunden.
Terräng och skribentens medaljfavoriter
Sprint och sprintstafett
Gammal sprintkarta. (Foto: On the Red Line)
Sprinten och sprintstafetten avgörs i små gamla tjeckiska samhällen och sprinten i en gammal militäranläggning med ett fort och baracker. Mycket speciell sprintterräng väntar och därför har stora delar av världseliten varit på ett speciellt ställe i Frankrike och tränat, i en av få miljöer som liknar den som VM ska avgöras i.
Medaljfavoriter sprint damer, lördag 3/7 (Notera, medaljfavoriterna är framtagna på ett mycket ovetenskapligt sätt, det är mycket möjligt att några av dem inte ens springer distansen de sitter som favorit på).
Andrine Benjaminsen, Norge, Tove Alexandersson, Sverige, Simona Aebersold, Schweiz
Bubblare Maja Alm, Danmark, Alice Leake, Storbritannien, Tereza Janosikova, Tjeckien
Herrar Yannick Michiels, Belgien, Emil Svensk, Sverige, Daniel Hubmann, Schweiz
Bubblare Vojtech Kral, Tjeckien, Joey Hadorn, Schweiz, Tim Robertson, Nya Zeeland
Sprintstafett, söndag 4/7 Favoriter (mixstafett) Schweiz, Norge, Sverige
Bubblare Tjeckien, Frankrike, Danmark
Medeldistans
Karta från testtävlingen i medeldistans.
Medeldistansen avgörs på hög höjd (700-1000 m.ö.h.) och terrängen domineras av sluttningar med många detaljer i form av stenar och grönområden. Varje nation får ha tre löpare och det är kval på morgonen och final på kvällen.
Medaljfavoriter medeldistans damer, tisdag 6/7 Andrine Benjaminsen, Norge, Tove Alexandersson, Sverige, Simona Aebersold, Schweiz
Bubblare Maja Alm, Danmark, Grace Molloy, Storbritannien, Tereza Janosikova, Tjeckien
Herrar Mathias Kyburz, Schweiz, Gustav Bergman, Sverige, Olav Lundanes, Norge
Bubblare Miloš Nykodým, Tjeckien, Kasper Fosser, Norge, Lucas Basset, Frankrike, Albin Ridefelt, Sverige
Stafett och långdistans
Karta från testtävlingen i långdistans
Stafetten och medeldistansen avgörs i så kallad sandstensterräng. Det vill säga stora höjdformationer med platåliknande lättlöpta tak och massor av branter och stooora stenar på slutningarna. Kontrollerna sitter ofta bland de luriga stenarna, samtidigt som extrema vägval långt runt kan löna sig även på kortare sträckor, något som visade sig när Miloš tog sin första världscupseger 2018.
Medaljfavoriter stafett damer, torsdag 8/7
Norge, Schweiz, Sverige
Bubblare Ryssland, Tjeckien, Storbritannien
Herrar Schweiz, Sverige, Norge
Bubblare Tjeckien, Frankrike, Finland
Långdistans, fredag 9/7 Favoriter långdistans damer (mixstafett) Marika Teini, Finland, Tove Alexandersson, Sverige, Simona Aebersold, Schweiz
Bubblare Natalia Gemperle, Ryssland, Sabine Hauswirth, Schweiz, Sara Hagström, Sverige
Herrar Kasper Fosser, Norge, Olav Lundanes, Norge, Mathias Kyburz, Schweiz
Bubblare Yannick Michiels, Belgien, Vojtech Kral, Tjeckien, Emil Svensk, Sverige
Fun facts om VM - VM sänds live på TV i 7 länder, nytt rekord; public service i Sverige, Finland, Norge, Tjeckien, Schweiz och Österrike, samt på en privat kanal i Frankrike som fått pengar att sända från crowdfunding. - 39 länder har löpare till start. - VM har avgjorts två gånger i Tjeckoslovakien och en gång i Tjeckien tidigare. - VM kommenteras på totalt 10 språk/dialekter; svenska, finlandsvenska, tyska, schweizertyska, franska, engelska, ryska, tjeckiska, finska och norska. - 2000 åskådare tillåts varje dag
Bra länkar: World of O – alla you kneed to know, en VM-bibel
woc2021.cz – arrangörens hemsida
IOF Eventor – startlistor, officiella resultatlistor mm
Bulletin 4 - deluxe-variant av PM
Är något fel eller du har något annat intressant att tillägga, maila gärna tuve(at)moller1.se |
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5421 Artikeln har visats 3210 gånger
|
|
|
|
Sök information... OK Linné i sociala medier
|