30 juni 2017 (Av Tuve Möller) | Flera medaljchanser på VM - allt du behöver veta | Vincent Coupat, Albin Ridefelt, , Miloš Nykodým och Lucas Basset. (Foto: Tuve Möller)
| När årets VM går av stapeln runt estniska Tartu har Linné som vanligt en stor trupp på plats. Här kan du läsa om TV-tider, vilka Linnélöpare som springer, kommentarer från Linnélöparna och favoriter till varje distans. | För första gången någonsin ska ett baltiskt land arrangera VM i orientering. Det är då Uppsalas vänort Tartu som står värd för arrangemanget, en stad i sydöstra Estland inte långt från världscupsorten i längdskidor Otepää, där för-VM gick 2015.
Linnélöpare som Springer VM:
Lucas Bassett, medeldistanssegrare i POM (Foto: Peter Ridefelt)
Lucas Basset, Frankrike. Sprint, sprintstafett, medeldistans och stafett. Meriter: silver medeldistans och brons låndistans på VM 2015, guld JVM sprint 2011. Vilken målsättning har du med årets VM? - Jag springer allt utom långdistansen! Den ligger för nära mina huvudmål som är medel och stafett och jag tror jag skulle tappa för mycket energi om jag sprang lång! - Jag kan inte säga att målet inte är att ta medalj! Jag har haft lite problem i år och jag har inte fått samma feedback som förra året men jag tror att formen är på väg upp! Jag ska göra mitt bästa och njuta!
Albin Ridefelt (Foto: Tuve Möller)
Albin Ridefelt, Sverige. Medeldistans. Meriter: 5a världscupen i slutet av maj, regerande svensk mästare på medeldistans.
- Målet är framförallt att göra ett riktigt bra lopp. Sedan hoppas jag att det kan räcka till en topp 6 placering, men det är många faktorer jag inte kan påverka där. Håller tummarna för att kroppen har en bra dag så får vi se hur långt det räcker! - Jag har varit på 4 läger i Estland, så jag känner mig väl förberedd inför det som väntar. Sedan blir det ju alltid en annan sak när det väl gäller. Men jag fick med mig en väldigt positiv känsla från VM ifjol även om mitt lopp var sådär och hoppas det blir lika kul iår!
Miloš Nykodým (Foto: Tuve Möller)
Miloš Nykodým: Tjeckien. Sprint, sprintstafett och låndistans. Meriter: 12 VM medel 2014, 14 VM långdistans 2016.
Vilken är din målsättning med årets VM?
Målsättning: enligt Miloš skulle han vara supernöjd med en topp 20-placering i sprinten och topp tio i långdistansen. Men han skulle vara nöjd om han kom topp 30 i sprinten och topp 20 på lången också.
Vincent Coupat (Foto: Jan Troeng)
Vincent Coupat, Frankrike. Distanser: oklart. Merit: brons VM stafetten 2015.
Matija Razum (Foto: Okänd)
Matija Razum, Kroatien. Sprint, långdistans och medeldistans. - Målet är att prestera bättre än förra året, särskilt på medeldistansen som är min favorit/starkaste distans för tillfället.
Ruairi Short. (Foto: Tuve Möller)
Ruairi Short, Irland. Distanser: Låndistans och stafett. Målsättning: topp 50 på långdistansen.
Som vanligt TV-sänds VM med en högkvalitativ produktion. Eftersom SVT i år väljer bort orientering är det i år TV4-gruppen som sänder. Samtliga sändningar sänds via Cmore utan reklamavbrott, dessutom sänds de två sprintdistanserna i TV4-sport och de tre skogsdistanserna i TV12. Hur Cmore införskaffas kan läsas via cmore.se ETT GRATIS TESTKONTO KAN TECKNAS I TVÅ VECKOR, DÅ SKA VM GÅ ATT SE! Linnélöparen Mats Troeng kommer expertkommentera dessa TV4-gruppens sändningar. Det går även att köpa sändingen via IOF Livecenter. Det kostar 6 Euro per dygn eller 20 Euro för alla fem finaldagar. Då kommentaras med engelsk kommentator. TV-tider för respektive distans står nedan, ungefär samma tider gäller för sändningarna via IOF Livecenter som för sändningarna i Cmore.
VM-PROGRAMMET – dag för dag, med favoriter
Fredag 30/6: Sprintkval, 12.00-14.00 (svensk tid).
TV: TV-sänds inte, men höjdpunkter och sammanfattning hittas på liveorienteering.compå Var: Både sprintkvalet och finalen kommer att avgöras i centrala Tartu. Terrängen är en mix mellan gammal och modern stadsbebyggelse och löparna kommer både att springa på gator och i kuperad parkterräng.
Linnélöpare: Lucas Basset, Miloš Nykodým, Matija Razum
Lördag 1/7; Sprintfinal, 13.30-16.00 (svensk tid).
Sprinten karakteriseras av hög löpfart, snabba men viktiga beslut och ofta komplexa vägval i många steg. När sprinten infördes på VM-programmet 2001 var sprinten ofta en lättare bana i ett närområde eller park, men nuförtiden går sprinten ofta i städer med mycket smågränder och utsällda staket som är förbjudna att passera. Segrartiden ska vara 12-15 minuter, men trots det är det ofta många kontroller, ibland upp emot 30 stycken.
TV: Sänds utan avbrott i C More Live 13.30-16.00 och 18.00-21.00 i TV4 Sport.
Några favoriter till topplaceringar:
Damer: Maja Alm, Danmark, Tove Alexandersson, Sverige, Anastasia Denisova, Belarus, Galina Vinogradova, Ryssland, Elena Roos, Schweiz, Silje Ekhol Jahren, Norge
Herrar: Yannick Michiels, Belgien, Matthias Kyburz, Schweiz, Jerker Lysell, Sverige, Jonas Leandersson, Sverige, Kris Jones, Storbritanien, Tim Robertsson, Nya Zeeland
Söndag 2/7: Sprintstafett, 15.55-17.15 (svensk tid).
Sprintstafetten är en mixstafett bestående av fyra sträckor som löps i ordningen dam-herre-herre-dam. Längd och bankarrraktär liknar den individuella sprintens.
TV: Sänds i C More Live och TV4 Sport 15.55-17.30. Var: Sprintstafetten avgörs i Viljandi åtta mil väster om Tartu, i ett område som bjuder på två olika delar: dels en slottspark med branta backar, långa dalar, ett skogsparti samt en slottsruin; dels en gammal stadskärna med snårigt gatunät. Linnélöpare: Lucas Basset och Miloš Nykodým
Några favoriter: Danmark, Sverige, Schweiz, Estland, Storbritanien, Norge.
Tisdag: 4/7: Långdistans, 10.00-16.00 (svensk tid).
Långdistansen är den ursprungliga VM-distansen och banan innehåller ofta långa vägvalsträckor som är flera kilometer långa och partier med kort mellan kontrollerna. I Sverige ska både damer och herrar ha en segrartid på 90 minuter men i VM ska herrarnas beräknade segrartid var 90 minuter och damernas 70. Trots de långa tiderna är marginalerna ofta små, förra året var Tove Alexanderssons segermarginal till tvåan Natalia Gemperle ynka 0,5 %, alltså 26s.
TV: Sänds i TV12 och C More Live 12.00-16.00.
Var: Långdistansen avgörs åtta mil söder om Tartu, i Rouge. I området finns såväl Estlands högsta punkt som den djupaste sjön. Framkomligheten varierar stort, från god till usel. I området finns många kärr av varierande storlek. Här finns också en del områden med mängder av sly. Linnélöpare: , Miloš Nykodým, Ruairi Short och Matija Razum
Några favoriter:
Damer: Tove Alexandersson, Sverige, Natalia Gemperle, Ryssland, Helena Jansson, Sverige, Anastasia Denisova, Belarus, Saila Kinni, Finland, Maja Alm, Danmark
Herrar: Daniel Hubmann, Schweiz, Olav Lundanes, Norge, Timo Sild, Estland, Matthias Kyburs, Schweiz, Magne Dæhli, Norge, Fabian Hertner, Schweiz.
Torsdag 6/7: Medeldistans, 11.00-16.00 (svensk tid).
Medeldistansen karaktäriseras av svår orientering och kort mellan kontrollerna, kontrolltagningen är viktigt och även små vägval kan vara förödande. Segrartiden på VM vara 30-35 minuter. Distansen infördes på VM 1991 och kallades då kortdistans.
TV: Sänds i TV12 och C More Live 11.00–13.00 och 14.00–16.00.
Var: Medeldistansen går i Vitipalu, fyra mil sydväst om Tartu. Här avgörs även fredagens stafetter. Kurvbilden är detaljerad med många stora gropar och åsar. Framkomlighet och sikt varierar stort. Ett par mindre stigar och spår finns i området. Linnélöpare: Albin Ridefelt, Lucas Basset och Matija Razum
Några favoriter:
Damer: Tove Alexandersson, Sverige, Emily Kemp, Kanada, Helena Jansson, Sverige, Natalia Gemperle, Ryssland, Venla Harju, Finland, Ingjerd Myhre, Norge
Herrar: Albin Ridefelt, Sverige, Lucas Basset, Frankrike, Matthias Kyburs, Schweiz, Daniel Hubmann, Schweiz, Olav Lundanes, Norge, Thierry Goeurgiou, Frankrike
Fredag 7/7: Stafett, 11.45-16.00 (svensk tid).
TV: Sänds i TV12 och C More Live 11.50-16.00.
Linnélöpare: Lucas Basset och Ruairi Short är förhandsuttagen, fler kan komma att bli uttagna.
Några av favoriterna:
Damer: Norge, Ryssland, Sverige, Schweiz, Finland, Tjeckien Herrar: Schweiz, Norge, Sverige, Frankrike, Estland, Storbritanien
Samtliga terrängbeskrivningar är tagna från svenskorientering.se:s VM-guide
ANVÄNDBARA LÄNKAR:
World of O – All You Need To Know
Arrangörens hemsida
IOF:s (International Orienteering Federation) livesida Live Orienteering:
liveorienteering.com
TV4-gruppens tablåsidor
Här kan du läsa mer om hur du skaffar C More Live: cmore.se
svenskorientering.se svenska orienteringsförbundet rapporterar om den svenska truppen.
Utöver ovan nämnda linnélöpare springer flera före detta linnélöpare VM:
Henry McNultey, Australien Emeily Kemp, Kanada. Ursula Kadan, Österrike. Cathrine Taylor, Storbritanien.
Är något fel eller du har något annat intressant att tillägga, maila gärna tuve@moller1.se |
Länka till den här artikeln med https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4700 Artikeln har visats 4024 gånger
|
|
|
|
Sök information... OK Linné i sociala medier
|